There was an error in this gadget

June 5, 2011

Selamat Datang ke Kelantan

hehehee..kawe nak kecek kelate dok pehe lah sgt..kalu dengar ore2 kelate mau kene gelak dengar kawe kecek..hehehee..memandangkan teman hidup ore kelate..kene lah belajar sikit2..heeeheee...rsnye dah lama sgt tak pergi kelantan kot..last time pergi masa standard 2..lama sgt dh tu..hehehe..mmg dh lama niat nak pergi menziarahi bakal mak mertua di Kelantan..tp sbb masing2 bz tu yang tangguh..tp kali ni Alhamdulillah niat tercapai..hehehee..ktorng decide nak balik ramai2 so dat journey tu tak boring lh sgt..al maklumlah nak balik kelantan tu perjalanan sgtlah jauh..dalam 5-6 jam..kawe ni asal duduk dlm kete lama sket mst tido punya..hehehee..n terbukti mmg tido pun sepanjang perjalanan..hehehehee..

ktorng balik berempat satu kereta..bertolak pagi dalam pukul 9 pagi..sampai dalam pukul 2 ptg..sbb org yg bwk kete tu ala2 drifter lah jugak..hahaha..sepanjang perjalanan ktorng mmg tak berhenti langsung..berhenti nak pergi toilet di Gua Musang je..:) jalan ke kelantan mmg tak de highway..ade highway pun sampai raub kot..hehee..lepas tu mmg jalan kampung..nasib lah time tu bukan raya or cuti sekolah..so jalan masih lengang lagi..but still ada satu lane je..buatnye klu ade lori pasir or lori minyak..mmg buat jalan tu slow..so terpaksa lah main potong memotong..mmg cuak bg org yg xbiasa..bg org yg dh biasa..mmg dihujung kaki je nk tekan minyak&break..hehehee...

setibanya di kelantan memang terus pergi umah bakal mak mertua..nak makan lunch..lapar sgt..eheheh..hari pertama mmg tak jalan sgt sbb masih penat..so lepak dirumah je..mlm tu pulak en.tunang buat celebration utk birthday anak buah..so ktorng mkn satay,cake dan yg sewaktu dengannye..:) besoknye mmg ktorng decide nak keluar awal pagi sbb nak pegi jalan2..:)

happy Beday kakak!:)
hari kedua di kelantan ktorng mmg bgn pagi2 coz plan nak pergi rantau panjang ngn golok..hahahaa..org tanya nak jalan mana kat kelantan..bila jawab golok je smue gelak..hehehe..sebelum pegi golok ktorng singgah makan kat Restaurant Ulam dekat dengan Istana..memang semua pun ulam n lauk kampung..emmm..kawe ni xde lah mkn ulam sgt..dlm banyak2 lauk tu..kawe makan lauk hati ayam, ikan patin dengan ayam kampung..hahahaaa...lepas dh makan..ktorng pn start perjalanan ke golok..ambil masa dalam sejam dua jugak..sebelum masuk golok ktorng singgah solat di mesjid ala2 beijing..hehehee

Mesjid Beijing
Mesjid Beijing

 sampai je kat Golok macam biasa lah kene g imegresen nak cop pasport semua tu..nak g golok ni ade 2 cara..pakai sampan or drive masuk sana..ktorng mmg drive lah masuk sana..hehehe..n utk check in pasport..bg org2 yg IC kelantan dengan terengganu n mana2 area pantai timur,drg ade dua pilihan samada nak guna pasport or ala2 boarding pass..nsblah kawe bwk pasport..hehehee..kesimpulan die guna boarding pass lg cepat dr check in guna passport..huhuhu


Golok
sampai2 je golok mmg nak cari kacang gajus, jeruk and macam2 lagi lah..tp yang lain tu drg looking forward nak makan pulut pauh@pulut mangga..n ms kat golok tu tak bnyk kedai bukak n town die pun x bz sgt coz time ktorng pegi tu hari ahad..ms kat sana mmg xmkn ape lah cuma cr pulut pauh je..n beli makanan2 nak bwk balik KL..:) cari punya cari barulah jumpe pulut pauh n org yg jual tu org islam..susah nak cari makan kat sana..rs was2 je..huhuuhh



Pulut Pauh@Pulut Mangga
to be continued...

1 comment:

  1. tak rasa takut ker smasa berada di pekan golok , al maklum saja ler tempat orang tak sama ngan tempat kiter .

    ReplyDelete